vrijdag 8 mei 2009

Kastanjebloesem & Champagne

Natuurlijk ben ik op de motor gegaan.

Met wie moet ik het anders vieren, zo één twee drie?

De kastanjes laten hun bloemen los, de wind maakt dat ze in de lucht blijven hangen. Ik rijd door confettiregen. Ik kan het niet laten mijn linkerarm even de lucht in te steken, dwars door de steeds opnieuw opwaaiende bloemenhulde. Laat de kurken knallen! Leve de koning! In Amsterdam baart zoiets geen opzien, men denkt hooguit dat ik een andere weggebruiker de ziekte wens.

Ik ga nog even niemand bellen, ik ga eerst een tijdje op mijn geluk zitten, zo houd ik het nog even warm. Het enige zinnige om te doen lijkt mij te gaan lunchen in Hotel Americain, tout seulement, net als echte schrijvers doen als ze zich geen raad weten met hun aanvallen van ijdelheid. 

Ik bestel salade met vis en een glas witte wijn. Dat is behoorlijk gay, ik hoop dat de ruftende, met insecten geplamuurde motorjas die over mijn  stoel hangt genoeg tegenwicht biedt.

Mulisch is er niet. Daar ben ik wel blij om, stel je voor dat ik aandrang zou krijgen op hem af te lopen, te vertellen dat ik over een goed halfjaar zal debuteren? Die man laat zijn teennagels vijlen door debutanten – als hij een goede dag heeft. Bovendien houd ik niet van Mulisch, van zijn nagels noch zijn boeken.

Tommy Wieringa komt binnen. Denkt hij soms dat hij de nieuwe Mulisch is? Zijn kaalgeschoren hoofd is moeilijk te negeren, maar ik denk ineens nogal dwangmatig aan zijn teennagels. Wiens ijdelheid is ermee gediend als ik hem aanspreek? Onno Blom komt op, van links, hij begroet Tommy hartelijk. Hij heeft ook tekst, maar die is niet te verstaan. Als toneelstuk is het niet best.

Het zijn vrienden, die twee. Ik droom er een beetje bij weg. Ook heel gay. Tommy: zo noemt mijn vrouw hem, ze heeft nog met hem gewerkt, bij de Stichting Hootenanny ofzo. Iets met ‘jongeren’. Praatjes bij het kopieerapparaat en een hoop koffie, van die dingen. Ik heb nog altijd goede hoop dat het inderdaad bij koffie en kletskoek is gebleven. Het tegendeel is nimmer bewezen. Mijn vrouw vertrouw ik best, maar Tommy niet.

Wat zit ik nou te staren naar die twee? Ik raak helemaal de draad kwijt. Ik beeld mij in dat ik op ze afloop, en Tommy met een zo bezorgd mogelijke blik het advies geeft dat hij zijn volgende boek beter niet in januari 2010 kan laten uitkomen, aangezien mijn debuut dan alle aandacht zal opeisen.

Ik slik een rivierkreeftje weg. Weinig smaak. Een duur kauwgompje.

Ik zei het al, ik heb moeite de ware grootte van een gebeurtenis te zien. Maar sommige dingen zijn op iedere grootte even mooi. De kastanjebloesem bijvoorbeeld.

Of een debuut bij een heuse uitgeverij.

 

Mijn roman “Gewapende Man” (werktitel) zal begin 2010 verschijnen bij uitgeverij Contact.

 

14 opmerkingen:

 1. Jij ontzagwekkende Knappert! Gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En begin 2010: wat gebeurt er in de tussentijd? Hou je ons op de hoogte?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. er was iets van een planning en een "najaarsbrochure" en anders een "voorjaarsbrochure", maar ik zal wel weer naar de neuzen van mijn schoenen hebben zitten staren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. YESSSSSSSSSS!
  Open die flessssss!

  Echt kicken, helemaal goed en o wat heerlijk dat ik later kan zeggen: 'Friso? Ja ik heb nog heel vroeg en ongeredigeerd werk van hem liggen. Kost een paar centen, maar dan heb je ook een collector's item'
  Ik ben heel, heel blij voor je!
  En inderdaad ook heel benieuwd 'hoe het verder gaat'
  En vanaf nu denk ik ook steeds aan Tommy's teennagels. Smaakt helemaal niet bij witte wijn.
  Bah.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. YESYESYESYESSSS!!!!!
  HE DID IT!

  Geniet er van!!!!
  Daar moet op gedronken worden, hi ha ho....

  (En laat ik nou toevallig sinds gisteren weten dat de foto van de hal van de uitgever is.
  (toch?))

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lili, wat zijn we weer eensgezond eh -zind.(freudiaans typefoutje)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Friso wat geweldig! Wat een heerlijk gevoel moet dat zijn! En nu volgend jaar naar het Boekenbal? Met wie wil je het allerliefste dansen?
  Leuk dat ik het kan volgen via je Blog, heel mooi overigens!
  liefs van Sagita

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk je hier aan te treffen Sagita. Ook een beetje afgekickt van Schrijf? Debutantenbal he! Mulisch wil niet tussen al die kneuzen lopen die het laatste slokje prosecco uit zijn glas likken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja een beetje wel. Het is soms moeilijk om in het bos de bomen nog zien. En het leidt me behoorlijk af in mijn eigen schrijven.
  Nou ik trek dan wel een fles bubbels open als je boek in van die mooie letters gedrukt is.
  Sagita

  BeantwoordenVerwijderen
 10. GEFELICITEERD GERWIN!
  You deserved that. en je weet hoe gaaf ik je verhalen vind, dus dat is alvast weer een exemplaar.. ga je gewoon sponsoren en in 2010 krijgt iedere jarige die ik ken, gewoon een kopie van jouw boek!

  Kan geen beter kado bedenken :D

  liefs lisette

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Voor de Neerlandici onder u vermeld ik toch even dat "kopie" een anglisme is ("copy"), in dit geval van een echte Aussie. Lisette zou het uiteraard niet in haar hoofd halen bij het kopieerapparaat te gaan wortel schieten, toch Lies?

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Friso, van harte!!!
  Dat is zo'n ongelofelijk mooi moment, als je hoort dat je verhaal uitgebracht wordt! Ja, dan lacht de wereld je toch even toe! Ik kocht uit pure blijdschap een babykonijntje in een kartonnen doos en een grote vlaai (toevallig ook in een kartonnen doos). Na alle geploeter smaakt de overwinning zeer zoet. Ik wens je vele boeken en ik koop hem, ik koop hem zodra hij uit is!
  groet,
  Judith

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Verhulst kan zich inmiddels zorgen gaan maken.

  Kun je bij Contact niet alvast een (uniek!) fonds 'laatbloeiers' dan wel 'grijze schrijverts' bepleiten? Dan vermeld ik tzt in mijn brief dat mijn manuscript daar vast heel goed in past...
  Of mik jij het dan achteloos op een van de burelen? Want dan ben je natuurlijk al kind aan huis daar... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 14. He Gerwin!
  Nee natuurlijk niet.. ben niet helemaal gek. Als ik een mooi exemplaar bij de winkel kan halen.. met goede kaft en zoals het hoort :P
  Komt goed hoor! En klopt, beetje in de war.. weet niet hoe laat mijn tijd ik dat heb geschreven, maar was laat.. en na een lange week :P Oh geef ook nog even de hersenschudding de schuld.. zo dan kom ik er wel mee weg, met zo'n stomme fout :P

  xx Lisette

  BeantwoordenVerwijderen

trailer "Een Onbarmhartig Pad"