zondag 6 december 2009

Alles moet weg

Wat een rare vorm van genot, twintigduizend woorden schrappen.

Alsof je de rommelzolder opruimt.

Je zit tussen je eigen troep, je weet niet waar je moet beginnen. Je hebt geen plan, steeds pak je iets op en leg je het weer terug. Dan zie je ineens de kerst-onderzetters liggen, die foeilelijke krengen, tante Gré had ze je geschonken, en zij had ze weer gratis gekregen op de kerstmarkt in Dortmund, bij aanschaf van een torenhoge witte kunstboom. Je hebt ze bewaard, tante mocht het een keer in haar weke hoofd halen rond kerst op de koffie te komen. De stuitende nutteloosheid van die onderzetters grijpt je bij de keel. Je weet: als ik niet in staat ben dit in de vuilniszak te flikkeren, is het afgelopen, dan zal ik op een dag stikken in mijn eigen rotzooi, ik zal verdwijnen in mijn bijzaken, in alle versierselen die er nooit toe gedaan hebben.

Dat helpt. Het lukt! Op het een volgt het ander. De ban is gebroken, binnen een paar minuten ben je in een trance, een gelukzalig gevoel maakt zich van je meester, het gaat gepaard met het idee dat je de baas bent over je eigen leven, dat je je ontdoet van het deel ervan dat je kan missen als kiespijn. Wat er in werkelijkheid aan de hand is: je bent redeloos geworden. Blind smijt je weg wat voor je voeten komt, al gauw heb je niet genoeg aan één zo’n grauwe KOMO-zak. Een uur later moet je een nieuwe rol halen.

Twintig volle zakken voer je af. Alles moet weg.

Niets blijft er over dan een gelukzalig gevoel en een paar muizen die je achter een wand hoort knagen.

Hoe lang zal het duren voor schuld en spijt komen knagen?

Een verontrustende vorm van genot.

20.000 woorden... even geen tijd voor stukkies.

10 opmerkingen:

 1. Laat ze een half jaartje in Quarantaine in de garage staan... Net niet echt weg, 20 duizend losse woorden, darlings, kan je onverhoopt nog eens diep de zak in duiken, maar hou je het heerlijke opgeruimd is weg gevoel...
  En ja, mijn Fries is niet best...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fraai beeld!
  (Al ben ik net een beetje verlost van het vullen van Komo-zakken. 'Zij was een Komo-zakkenvuller'...)

  Het is wel boeiend om dat beslissende tante Gre-moment nader te onderzoeken. Herkenbare ervaring, net als trekken aan een los draadje in een breiwerk.
  Doe wel en zie niet om!
  (via de kronkelaar krijg je ook nog wat Promest, misschien heb je er wat aan...)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ Majanne, aangaande die "darlings": ik heb een zak met "weduwen" die ik eerdaags aan de straat zet, en een zak "wezen", stumpers die nog voor heropvoeding in aanmerking komen.
  @ Lili, Promest klinkt heel goed, enig idee wat de bijwerkingen zijn?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Herkenbaar beeld :-)
  Ook dat van die schuur Majanne.
  Als de bijwerkingen te heftig zijn is Parica misschien een alternatief?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij zijn thuis van plan om onze weduwen en wezen bij de uitgang te zetten en gasten te laten uitzoeken of er iets van hun gading bij is. Mogen ze dat fijn en helemaal gratis mee naar huis nemen. Laf hè?
  De bijwerking is dat iemand zijn eigen kadootje aan ons kan tegen komen. Leuk voor een 'hoe hou ik me goed moment'. Ik zal het beschrijven als het zich voordoet.

  KOMOok eens bij mij en rijdt niet heel stilletjes ...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor alle duidelijkheid: dat kom eens bij mij bedoel ik niet zozeer blogmatig maar vooral fysiek dus, om van alle rommel af te komen. Hoef ik geen professionele weggooicoach in te huren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Geen vrijmarkt in Zwolle e.o.? Voor een fles absint neem ik alles mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Green Fairies eh?

  En al die Komo-zakken in de garage/schuur zetten raad ik niet aan. Die van mij staat vol met Komo-zakken en verhuisdozen vol met dingen die weg moeten maar dat eigenlijk niet kunnen. Zo komt het wel eens voor dat de garage iets "claimt". Je zet het erin en in je ziet het nooit meer terug. Je kan zoeken tot je een ons weegt, maar het is tevergeefs. The Garage giveth and The Garage taketh away.

  BeantwoordenVerwijderen

trailer "Een Onbarmhartig Pad"