woensdag 7 juli 2010

100 woorden voor schaamte (2): Voetbalfeest in Utrecht

“Meneer, weet u wanneer we voor ‘t laast in de wk-finale stonden?” vraagt een biermeisje aan mij. Ik sta op het Neude, in een deinende menigte van duizend soorten oranje. Iedereen is hier jong. In ieder stoplicht hangen twee knapen, in iedere lantaarnpaal drie. Ik draag mijn oranje-shirt uit 1998, het is erg vaal in vergelijking met al het frisse, knapperige oranje om mij heen. Het is zo’n shirt-met-humor, maar ook de humor is sleets: aan de binnenzijde, ter hoogte van je buik staan letters, op de kop gedrukt, en als je de onderzijde van het shirt over je gezicht trekt staat er ‘biertje?’ op je voorhoofd. Wanneer we voor het laatst in de finale stonden, ik kan zien dat ze er met haar vriendinnen woorden over heeft gehad, want die andere drie kijken mij vol wantrouwen aan. Maar ook zij zullen mijn autoriteit niet betwisten, ik zie er oud genoeg uit om het te kunnen weten. Ik buig mij naar het biermeisje toe “1978” roep ik tussen twee vuvuzelastoten door. Ik wil nog zeggen “tegen Argentinië, Rensenbrink schoot op de paal en ik was acht”, maar dat gaat niet meer want er wordt nu door iedereen heel hard “alle Duitsers zijn homo’s” gezongen. Het meisjes knikt bij wijze van bedankje, ze gaan nu alle vier meezingen, het lijkt op het geschreeuw van een pauwenkolonie. Ik blijf hier nog maar een poosje staan. Misschien zijn er meer jongelui die mij iets willen vragen.

7 opmerkingen:

 1. Op het Neude? Ik was gisteren ook in Utrecht en keek in de Stairway. Eindelijk kan deze generatie afrekenen met het eeuwige gezeik van 1974 en 1978. De jongens op het veld waren toen niet geboren, sterker nog, ze waren nog niet eens een gedachte.
  Ik hoop dat we Spanje treffen, anders krijg je weer van die eeuwige vergelijkingen met 1974, yuk!

  -Fabrice

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik hoop ook op Spanje, however given Germany's form it'll be tough.

  Ik zat die laatste paar minuten op het puntje van mijn spreekwoordelijke stoel. Wat een slotfase zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. IK ook! Ik zat te wachten tot die man eens affloot, maar duurde uren... Gelukkig staan we er en zal ik wederom om half vijf smorgens de wedstrijd kijken :D

  BeantwoordenVerwijderen
 4. wat ik nooit vergeet is Ruud Gullit "faster than a bullit" op het museumplein in 1988 ... graag gelezen weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Friso in Utrecht? Ik heb je niet gezien ;-) en wat Nederland - Spanje betreft: daar weet een Leidenaar tocht wel raad mee! Gewoon hutspot maken van die Spanjaarden. Harinkje erbij. Dat wordt smullen. Even over je woorden van schaamte: die laatste twee zinnen. Die blijven hangen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nee Friso en ik heb je niet geroken! Ondanks dat oude sleetse t-shirt. Baasje heeft haar allereerste spijkerbroek - versteld en borduurd met bloemen waar gaten vielen - ook nog in haar bezit. Materialisme noem ik dat.

  BeantwoordenVerwijderen

trailer "Een Onbarmhartig Pad"