donderdag 3 maart 2011

Ze gaan eraan

“Als de bibliotheek er niet was geweest, dan was ik drugsdealer geworden” beweert Abdelkader Benali vandaag in mijn krant. Ik weet niet zeker of hij daarmee pleit voor het behoud van de bibliotheken. Ik sluit niet uit dat Abdelkader een uitstekende drugsdealer zou kunnen zijn. Misschien wel een betere drugsdealer dan schrijver. Nu hij het niet is geworden, dealer, is een ander het immers. Een of andere schietgrage amateur op een Vespa. Dat had beter gekund. Het is goed mogelijk dat de misdaadsyndicaten zich de haren uit het hoofd trekken na het lezen van de krant. Ik zie de scène zo voor me: de bibliotheek van Rotterdam Crooswijk is ons weer te slim af geweest! Benali! Dat is nu al de vijfde keer dat er een supertalent voor ons neus is weggekaapt door die m*therf8ckers van de bieb! We leggen dat wijf met die knot om, de eerstvolgende keer dat ze weer een toekomstige die-hard drugskoning verleidt met die bloedlinke boeken!

Ik ga het ook eens proberen.

“Als de bibliotheek er niet was geweest, dan was...” eh, “dan was er in ons dorp helemaal geen ruk te doen geweest.” Dit zal wel niet zo krachtig overkomen als het statement van Abelkader, maar het is tenminste wel waar. Man, wat heb ik daar veel tijd doorgebracht. Lezen deden we trouwens niet, behalve strips en boeken over seksuele voorlichting, maar in ons dorp golden beide niet als lezen. Wat deden we er dan in godsnaam de hele middag? Tja, eruit gestuurd worden, dat ten eerste. Dat was zo’n beetje het hoogste doel. Ik was zo braaf, ik durfde alleen in de bieb een beetje stout te zijn (dit is: spionnetje spelen, hardloopwedstrijd met hindernissen, elkaar meppen met oude Tina’s, van die dingen). Het is goed voor mijn zelfvertrouwen geweest, geloof me, ik voelde mij beter als ik weer eens de bieb was uitgestuurd. Ik was elf en ik werd eindelijk mezelf. Een drugsdealer worden, dat was nog een brug te ver, maar je moest ergens beginnen en ik sloot niets uit. Dus.

“Als de bibliotheek er niet was geweest, dan had ik nimmer drugsdealer kunnen worden (mits ik dat had gewild).” Nou Abdelkader, eat your heart out.

Het is natuurlijk erg slecht nieuws, over de bibliotheken. Ze gaan eraan. Misschien is het wel het slechtste nieuws sinds het aantreden van dit kabinet. 'Mijn' oude bieb in Elburg zal er wel sneven. Die heeft dan 35 jaar bestaan in het 800-jaar oude stadje. Een mooie, maar erg korte tijd, als je het zo bekijkt, zeker als er nog 800 biebloze jaren achteraan komen. Een snippertje beschaving in een barbaarse eeuwigheid.

Er zal een landelijk online-bibliotheek over blijven. Ze beginnen er al mee in Vlissingen. Gatverdamme. Zit je dus weer thuis op je reet naar dat scherm te loeren, wachten tot je moeder je eruit stuurt. Als ze dat hier in Leiden ook gaan doen, ben ik er goed gereed mee. Effe checke bij de homeys van het Drugskartel Professorenwijk. Die zijn altijd op zoek naar talent.

4 opmerkingen:

  1. Het hart van deze oude vrouw-met-knot huilt ...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ze hebben het er hier nou ook over, een centrale bibliotheek in plaats van die leuke kleine die over Rijnsburg, Valkenburg en Katwijk verdeeld zijn. En dan is het aan zee gelegen Katwijk natuurlijk centraal... Zonde van die mooie kleine dorps bieb hier in Rijnsburg, velen uren daar doorgebracht in mijn jongere jaren. Dat was nog eens wat, naar de bieb gaan. Waar kon je anders zomaar boeken halen, of Robert Johnson luisteren (nu klink ik wel heel oud)? Die jeugd van tegenwoordig weten niet wat ze missen gaan als al die bibliotheken sluiten.

    Nog veel triester vind ik het sluiten/wegbezuinigen van de Streek Muziekscholen die tegenwoordig ook onder de bibliotheek vallen in het kader B+C (Bibliotheek en Cultuur ofzoiets). Dat Nederland dan geen nieuwe wetenschappers gaat aanleveren (want studeren kan je ook al niet meer betalen binnenkort) is bekend, maar binnenkort ook nog eens een gemis aan nieuwe generaties schrijvers of musici, zonde. Gelukkig dus blijkbaar wel meer nieuwe drugsdealers.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja Daniel, dat is het voordeel. Verder miserie alom.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. In de bibliotheek in ons dorp, in een land niet ver hier vandaan, ging het ook zo. Ik was toen acht. Mijn vrienden en ik gingen naar de bibliotheek in de winter, nooit in de zomer. In het begin ging je daar voor de strips, later voor de boeken. De bibliotheek was een soort niemandsland.
    Je moest stil zijn, dat lukte dus nooit en we werden daarop afgesproken. Dat was niet leuk, maar in groepsverband was het wel te verdragen.
    Ik wens niemand een bibliotheekloze bestaan . Dat de bibliotheken ook slachttoffer zullen worden van de bezuinigingen is het ernstig

    Elvira

    BeantwoordenVerwijderen

trailer "Een Onbarmhartig Pad"