maandag 26 september 2011

Een teaser van papier

“Kunst faalt als zij er niet in slaagt de cross-over te maken, de eigen grenzen te overschrijden” schrijft P.F. Thomèse in het NRC van afgelopen zaterdag. Bent u er nog? Mooi zo. Herman Brusselmans was namelijk al pissen op dit punt.

Hoe pak je zoiets aan – ik bedoel niet het pissen, maar zo’n crossover maken? De succesauteur Ivo Victoria lanceerde vandaag een app voor zijn nieuwe roman, compleet met filmpjes enz. Een enhanced e-book heet het wondertje. Wauw. Respect. Ik weet niet of zijn boek ‘kunst’ is of wil zijn, maar grensoverschrijdend is het in ieder geval wel. Hierbij vergeleken heeft mijn zelfgeknutselde trailer-filmpje voor WILD de uitstraling van een door opoe handgeknede kruidkoek. Met die kledinglijn voor kinderen ga ik het ook niet redden. Wat te doen? Ik wil ook boeken verkopen! Ik ben zo radeloos dat ik in staat ben weg te kruipen als een pornodwerg in een dassenhol. Moet ik een game-app laten maken ter promotie van mijn boek? Is dat niet de ultieme cross-over?

Go 'Wild’ in the Woods! (hierbij te harde muziek en onweergeluiden) een ‘bikkelharde roleplaying-action-shooting-game’ over een jongen in het bos die de uitgang moet vinden om een nieuw leven te kunnen beginnen. Wham. Tussentijds is zijn missie zoveel mogelijk schurken uit bomen enz. te schieten. Kaboem. Kies als je wilt het perspectief van de opportunistische boswachter of de geile dochter die zoveel mogelijk van die blagen in de broek wil graaien. Vroooooar. Er zijn ook zwijnen die alle partijen het leven zuur maken, en o ja: hou je konijn in leven! Heel veel mindblowing levels in multiplayer mode. Ik ga ook die taal gebruiken, weet je. Ja, weet je, dat boek maakt eigenlijk geen fuck meer uit. Het is een soort, eh, teaser van papier. Alleen, damn aan games schijnt je ook geen stuiver meer te kunnen verdienen. Alles wat digitaal wordt, wordt uiteindelijk gratis.

Overigens, als u alle hyperlinks in de eerste alinea heeft aangeklikt (wat overigens best de moeite waard is), is de kans verwaarloosbaar klein dat u het einde van dit artikel gehaald heeft. Mocht u er wel in geslaagd zijn, dan bent u misschien geïnteresseerd in dit boek: Het ondiepe, hoe onze hersenen omgaan met internet van Nicholas Carr. In het overschrijden van de grenzen raakt onze aandacht verstrooid over talloos veel activiteiten die alle de diepgang hebben van, eh, een stukje als dit. Nog even en dan kunnen onze hypersensitieve breinen niets meer dan in sneltreinvaart over de oppervlakte surfen. Helemaal niet erg, misschien, voor de mens als soort. Alleen, boeken – in de betekenis van: teksten die je van begin tot eind moet lezen – zullen wel zo'n beetje verdwijnen, zowel de digitale als de papieren. Wie voor die kwade tijd nog boeken weet te verkopen, al dan niet dankzij apps en andere hippe cross-overs, verdient mijn bewondering.

9 opmerkingen:

 1. Boven aan je blog schrijf je: Gerwin wil schrijven! De uitgever van je boeken moet er voor zorgen dat ze verkocht worden. Kunstenaars zijn zelden goede marktlui. Heb je al ideeën voor een nieuw boek?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gerwin,

  Ik vind 'Wild' een geweldig boek. Die heeft geen trailer nodig. En over de toekomst van het boek in het algemeen: Ik kwam vandaag deze link tegen:
  http://www.youtube.com/watch?v=Weq_sHxghcg&feature=player_embedded
  (helemaal kijken)
  Niet de boodschap, maar de richting daarvan is bepalend. Ik ga je boek nogmaals lezen. Van achter naar voren. Ik ben benieuwd.

  Rienk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Artur Schouten (Art For Art's Sake)27 september 2011 om 14:26

  Wild in the Woods
  based on Wild In The Street by Garland Jeffreys)

  runnin’ away from a child at play
  just can’t stay, keep the dogs at bay
  killed a man with my own two hands
  don’t know why, no I don’t understand

  wild in the woods (wild in the woods)
  wild in the woods (wild in the woods)

  feelin’ guilty as hell, but I just can’t tell
  just what I did wrong, ‘cause I’m not that strong
  been messin’ with guns, I’ve been playin’ with fire
  still I’m tellin’ the truth and I ain’t no liar

  (chorus)

  nothing I can do - to change my fate
  it’s all over now - it’s just too late

  gonna cover my tracks, and stay out of sight
  I can’t go back until day turns to night
  I hurt my friend, gave him a fright
  when everything’s wrong, nothing seems right

  (chorus)

  (guitar solo)

  paperback writer’s gonna write a book
  editor promises he’ll take a look
  promo person says it’s hard to sell
  bookshop owner says you never can tell

  (chorus)
  (chorus a capella)
  (chorus)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als paps verhuisd is ga ik eindelijk je boek lezen. Tussendoor wel tijd voor blogs zoals dit, hi-la-ries! Maar niet te vergelijken. Boeken en andere leesdingen: appels en peren. Ze bestaan naast elkaar en dat blijft zo.

  supesse!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De enhanced e-books en de (digitale) boeken zullen voorlopig naast elkaar blijven bestaan. Bij het mengen van media staat de tekst niet meer centraal. Zie filmpje bij 'un livre sans pages': http://www.enssib.fr/breves/2011/09/19/un-livre-sans-pages
  Er zijn nog veel lezers die de waarde en esthetica van woorden, zinnen en teksten zoeken. Dus nogmaals, heb je al ideeën voor een nieuw boek?

  Elvira

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Interessant. Ze lijken alles te doen om je aandacht van 'de tekst' af te leiden. Ze gaan zelfs gele brillen en parelkettingen dragen.

  BeantwoordenVerwijderen

trailer "Een Onbarmhartig Pad"