donderdag 20 februari 2014

Hersenverlamming

Ik kijk naar een aflevering van Breaking Bad. Terwijl ik dat doe dringen zich voortdurend vragen op die geen uitstel verdragen. Mijn laptop ligt naast mij op de bank, dus uitstel zou ook dwaas zijn. Voor je het weet ben je vergeten wat de vraag was. Eerst moet ik weten waar Alberquerque ook alweer ligt. Dit zoek ik op met Google maps. Ik hoef het niet eens goed te kunnen spellen, Google weet welke stad ik bedoel. Ik weet het nu ook, hij ligt in New Mexico. Ik weet ook hoe je het spelt, Albuquerque, en dat er 555.417 mensen wonen. Ik weet het nu voor altijd en ik heb niets gemist van de aflevering.

Daarna moet ik beslist weten wie die Skyler speelt. Ze is mooi, haar lippen plakken steeds een beetje aan elkaar als ze praat, het is schitterend, en ik wil weten of ik haar eerder gezien heb. Wikipedia brengt klaarheid in de zaak. Ze heet Anna Gunn, en ik ken haar nergens van. Ik bekijk wat foto’s. Ik mis een korte dialoog in een kroeg. Een van de sprekers zal sterven, dat hoor ik aan het timbre van zijn stem, weldra 555.416 inwoners in Alber...dinges, en ik stel vast dat Anna Gunn ook op internet mooi is.

De zoon van Walter praat raar en langzaam, alsof hij uren door de vrieskou heeft gelopen en zijn kaken niet meer van elkaar krijgt. Hij loopt op krukken. Ik zoek wat voor aandoening hij kan hebben, dit duurt wat langer, maar ik kom erachter: hij heeft de ziekte van Little, een soort hersenverlamming. Nu heb ik een halve scene gemist waarin aannemelijk wordt gemaakt dat Walter terugkeert naar huis, en niet meteen door zijn vrouw Skyler op straat wordt gezet. Heel aannemelijk, maar ik weet niet hoe het precies is gegaan. Wel weet ik alles van celebral palsy.

Daarna tik ik dit stukje, omdat ik moet opschrijven dat het me niet bevalt, dat ik een tv-serie kijk en tegelijkertijd honderd dingen opzoek op internet. Je gaat prakkiseren, als eenvoudig mens: Is dit amusement anno 2014? Gaat de noodzaak allerlei trivia te weten boven, eh, voelen? En is de noodzaak je mening daarover te delen door er een stukje over te tikken, of een Facebook-statusupdate, nog groter? 

Ik ben er van in de war.

Door het schrijven van dit stukje mis ik het grootste deel van een scene waarin een auto zonder nummerplaten een kippenfarm oprijdt. Er is een ontmoeting tussen twee drugsbazen. De ene heet Gus. Wie was dat ook weer? Wat heeft hij uit te staan met Walter? Wacht, ik zoek het even op.

Terwijl ik dat doe besef ik dat ik ben vergeten wat celebral palsy is, sterker nog, ik ben het woord vergeten, maar door het snel op te zoeken (tik ‘celebr disease’ en Google weet de rest) kan ik het twee alinea's terug toch opschrijven, en nu weer. Celebral palsy. Ziekte van eh...


Ten slotte lees ik op Wikipedia een samenvatting van de aflevering die ik net zag. Ik moet toch weten waar ik naar heb zitten kijken. 

3 opmerkingen:

  1. Albuquerque hoor. Heerlijke stad, hip en kalm.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. leuk...tikkeltje herkenbaar...Schrijf aan een roman..in stilte. Dat helpt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Grappig om via de platenhoes van supertramp terecht te komen bij breaking bad :)

    BeantwoordenVerwijderen

trailer "Een Onbarmhartig Pad"