maandag 16 december 2019

De Beste Boeken die niet op Lijstjes stonden (tot nu toe)

Ik haat lijstjes in december bijna net zo hevig als kruidnoten en coladrinkende kerstmannen. Eindejaarslijstjes zijn vreemde dingen. Kerstbomen zijn ook heel vreemde dingen, maar daar kan je tenminste nog van zeggen dat ze licht geven in donkere dagen. Welk doel dienen die lijstjes? Ik vind schrijvers die ons op Facebook en Twitter blij en verrast melden dat ze op zo’n lijstje staan irritant. Sommige van hen staan op bijna ieder lijstje – omdat de critici allemaal dezelfde boeken lezen en dezelfde ook niet – en dat melden ze dan steeds opnieuw heel opgetogen. Of nog erger: quasi nonchalant. Niet te doen. Ik weet ook van vroeger hoe het voelt als je niet op zo’n lijstje staat: je voelt je leeg, genegeerd, verraden, je ziet alles zinloos in. En dan moet het nog Kerst worden.

Ook in 2019 waren er weer boeken die niet in de lijstjes voorkwamen. Een grof schandaal. Sommige van die boeken verschenen in het begin van het jaar zodat iedereen ze allang weer is vergeten. Andere verschenen aan het einde van het jaar zodat nog weinigen ze gelezen hebben. Er zijn ook boeken die gewoon beroerd waren, dat kan ook, maar toch ook weer niet zo beroerd dat ze niet ergens op een lijstje zouden kunnen, bijvoorbeeld van de Libelle of de NCRV-gids.

De tien boeken hieronder zijn allemaal erg goed, maar ze stonden niet op een lijstje – tot nu toe. Ik zou bijna zeggen: u moet ze lezen. Maar dat is ook een reden om lijstjes te haten: je wordt toch horendol van al die ongevraagde adviezen van zelfbenoemde kenners, dit moet je lezen, dat moet je lezen. Maar het kan nog erger. Je hebt ook lijstjes waarbij je mag stemmen op een voorgekauwde selectie. Dan hoef je het boek niet eens te lezen. Ja, dan houdt het wel een beetje op.
Op de onderstaande boeken kunt u niet stemmen, maar u kunt ze wel lezen. U moet natuurlijk niets.

De Geesten, Yves Petry
Beste boek 2019 NL literatuur (met Manon Uphoff, die wel in alle lijstjes staat)

De Vriend, Sigrid Nunez
Beste boek 2019 vertaalde literatuur (de enige vertaling die op mijn lijst mocht)

Niemand vertelt je hier ooit wat, Erik Nieuwenhuis
Boekhandelaren, hebben jullie wel opgelet? Kafka meets Hendrik Groen, dat verkoopt toch als een gek?

Zonder liefde, Stefan Brijs
De critici waren het oneens over deze Brijs. Dat zag je aankomen, het is een kalme roman. Maar het broeit, en het is nog grappig ook.

Thuis, Pieter Hoexum
Wel eens over uw deurklink nagedacht? Of over de deur zelf? De sleutels? Het dak? 

En in de nacht een riem, Chrétien Breukers
Alles wat CB schrijft is lezenswaardig, zelfs een roman over een verlopen dichter met koorts en een voorliefde voor SM

Moeder af, Fen Verstappen
Meer goede debutanten in de lijstjes graag!

Het horrortheater van de Nederlandse literatuur, Arie Storm
Arie moet niks hebben van Wieringa, Waterdrinker en boekhandelaren. Lachen.

Uiterste dagen, Ferdinand Lankamp
Meer goede debutanten in de lijstjes graag!

Oregon, Jori Stam
Lekker boek, al heb ik geen idee wat er nou gebeurd is daar in Oregon. Ik dacht steeds dat ik het zelf geschreven had.


2 opmerkingen:

 1. Joke van Overbruggen17 december 2019 om 00:03

  Geweldig lijstje Gerwin!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo dames en heren, heeft u financiële hulp nodig? Ik ben Susan Benson. Ik ben een geldschieter en ook een financieel adviseur.

  Heeft u een zakelijke lening, persoonlijke lening, hypothecaire lening of een lening nodig om uw project te voltooien? als uw antwoord ja is, raad ik u aan contact op te nemen met mijn firma. We verlenen allerlei soorten leendiensten, waaronder langlopende en kortlopende leningen. Voor meer informatie, schrijf ons via e-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) of stuur me rechtstreeks een bericht op WhatsApp via: +447903159998 en ontvang direct een reactie.

  Wij zijn een uitgebreide financiële dienstverlener en we zijn toegewijd om u te helpen bij het vervullen van al uw ambities. Wij zijn gespecialiseerd in het bieden van gestructureerde financieringsoplossingen aan individuen en bedrijven op de meest effectieve en snelste manier.

  Hier zijn enkele redenen waarom u contact met ons zou moeten opnemen voor een lening;
  * Gemak - U kunt altijd en overal een lening aanvragen.
  * Flexibel bedrag - u beslist hoeveel u wilt lenen.
  * Snelle directe financiering - Ontvang uw lening binnen 24 uur na goedkeuring.
  * Flexibele rentevoet - Betaalbare rentevoet van 3%.
  * Hoge goedkeuringspercentages
  * Flexibele terugbetaling - u krijgt de kans om de terugbetalingsdatum te kiezen, wekelijks, maandelijks of jaarlijks voor een periode van 1-30 jaar.
  * Eenvoudige online applicatie.
  * Persoonlijke begeleiding en expertise.
  * Geen verborgen kosten

  Loop een kans niet mis door gebrek aan geld. Neem nu contact op met mijn bedrijf, we kunnen u helpen met een lening omdat we talloze individuen en organisaties hebben geholpen die over de hele wereld in financiële moeilijkheden zijn gekomen

  Voor meer informatie over ons leningsaanbod, stuur ons dan alstublieft uw leningsverzoek via dit e-mailadres sunshinefinancialgroupinc@gmail.com of op WhatsApp via +447903159998

  Tussenpersonen / Consultants / Makelaars zijn welkom om hun klanten mee te brengen en zijn 100% beschermd. In alle vertrouwen werken we samen voor de voordelen van alle betrokken partijen.

  BeantwoordenVerwijderen

trailer "Een Onbarmhartig Pad"