zaterdag 18 april 2020

Eigen makelij

In een boek dat me goed bevalt lees ik deze zin: “We leven in een verhaal van eigen makelij.” Het zinnetje klinkt misschien wat prekerig en onweerlegbaar, maar in de context is het dat niet. Het boek: Uit het leven van een hond van Sander Kollaard, een van de zes genomineerden voor de (uitgestelde) Libris Literatuurprijs. Alleen uit boeken die mij bevallen kunnen zinnen mij laten stilstaan, in minder goede boeken surf ik over de zinnen heen omdat ik de indruk heb dat die zinnen daar ook voor bedoeld zijn. Matige boeken heb ik snel uit, in een paar uur. In goede boeken blijf ik graag wat rondhangen, lummelen als een puber voor het huis van een leuk meisje.

Het zinnetje trof me, want mijn roman Strovuur heeft dit als thema. Fay uit  Strovuur is het frame van haar leven beu (stil meisje van 17 is depressief en dwars vanwege de dood van haar vader) en besluit een compleet nieuw verhaal te maken. Eigen makelij. Daartoe gaat ze met haar opvliegende neef Elvin in een wrak van een auto naar Parijs (waar ze nimmer aankomen). Sommige lezers vroegen zich af of de bizarre gebeurtenissen en ontmoetingen ook verzonnen zijn – niet door de schrijver maar door Fay zelf, de verteller. Dat is een terechte vraag. Precies de goede vraag. Andere lezers vroegen zich dat niet af – zij vinden het boek meestal 'apart'. Apart, je weet wel. Dat is ook prima.

In NRC van vrijdag 17 april las ik een interview met Jia Tolentino over haar boek Trick Mirror, dat gaat over internet als aanjager van zelfbedrog. Ze is jong, er stond een leuke foto bij afgedrukt waarop ze stralend lacht. Als puber zou ik bij haar huis rondhangen, als ik dat had gedurfd. Vooral de hond die languit op haar keukentafel lag was erg goed. Zo’n foto is natuurlijk ook zelfbedrog, dacht ik, en lezersbedrog, het is allemaal niet voorbehouden aan internet. Iedereen leeft in een verhaal van eigen makelij, alleen heb je er op internet meer controle over. Net als in een roman, net als Fay. Voor haar is het van levensbelang, dat nieuwe verhaal. Ik vraag me af waarom je het mensen zou misgunnen, dat zelfbedrog, het is een lucide en voorspelbare vorm van misleiding en daarom tamelijk onschadelijk. Goed, erg origineel zijn ze niet, de Instagram stories. Sjablonen van hedonisme en succes. Dat weten we allemaal. En het zijn verhalen die in deze tijd opzichtig falen – dat ziet Tolentino goed, maar ook dat zien we allemaal. Ik ga haar boek lezen, al geloof ik dat ik een voorstander blijf van de min of meer oprechte vormen van zelfbedrog die maken dat je in een verhaal van eigen makelij kan vertoeven zonder je misplaatst te voelen. Dat kan ook prima via internet. Op Facebook bijvoorbeeld doe ik het ook: daar ben ik net wat grappiger, roekelozer en gevoeliger dan in het echt. Toch klop ik wel ongeveer, ook daar. 

Zoals het echte leven, maar zonder de saaie stukken – dat zei Hitchcock geloof ik over film. Het kan ook voor een roman gelden, al kan je in een roman iets wonderlijks doen: de saaie stukken spannend en levendig maken, met je taal, zoals Sander Kollaard doet. 

Ik ga nog wat rondhangen in zijn boek. Daarna roekeloos de tondeuse in mijn haar zetten.


3 opmerkingen:

 1. Hallo dames en heren, heeft u financiële hulp nodig? Ik ben Susan Benson. Ik ben een geldschieter en ook een financieel adviseur.

  Heeft u een zakelijke lening, persoonlijke lening, hypothecaire lening of een lening nodig om uw project te voltooien? als uw antwoord ja is, raad ik u aan contact op te nemen met mijn firma. We verlenen allerlei soorten leendiensten, waaronder langlopende en kortlopende leningen. Voor meer informatie, schrijf ons via e-mail: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) of stuur me rechtstreeks een bericht op WhatsApp via: +447903159998 en ontvang direct een reactie.

  Wij zijn een uitgebreide financiële dienstverlener en we zijn toegewijd om u te helpen bij het vervullen van al uw ambities. Wij zijn gespecialiseerd in het bieden van gestructureerde financieringsoplossingen aan individuen en bedrijven op de meest effectieve en snelste manier.

  Hier zijn enkele redenen waarom u contact met ons zou moeten opnemen voor een lening;
  * Gemak - U kunt altijd en overal een lening aanvragen.
  * Flexibel bedrag - u beslist hoeveel u wilt lenen.
  * Snelle directe financiering - Ontvang uw lening binnen 24 uur na goedkeuring.
  * Flexibele rentevoet - Betaalbare rentevoet van 3%.
  * Hoge goedkeuringspercentages
  * Flexibele terugbetaling - u krijgt de kans om de terugbetalingsdatum te kiezen, wekelijks, maandelijks of jaarlijks voor een periode van 1-30 jaar.
  * Eenvoudige online applicatie.
  * Persoonlijke begeleiding en expertise.
  * Geen verborgen kosten

  Loop een kans niet mis door gebrek aan geld. Neem nu contact op met mijn bedrijf, we kunnen u helpen met een lening omdat we talloze individuen en organisaties hebben geholpen die over de hele wereld in financiële moeilijkheden zijn gekomen

  Voor meer informatie over ons leningsaanbod, stuur ons dan alstublieft uw leningsverzoek via dit e-mailadres sunshinefinancialgroupinc@gmail.com of op WhatsApp via +447903159998

  Tussenpersonen / Consultants / Makelaars zijn welkom om hun klanten mee te brengen en zijn 100% beschermd. In alle vertrouwen werken we samen voor de voordelen van alle betrokken partijen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig handelsplatform, gemakkelijk te gebruiken en snel op te nemen met bitcoins, bankrekening, PayPal, skrill enz. Ik heb dit platform gebruikt in combinatie met de meest aanbevolen forexstrategie en binaire optiehandel op internet van Carlos Ellison en tot nu toe heb ik geen klachten en verdien ik wekelijks bijna $ 5000- $ 8000. Hij is echt geweldig, de beste in zijn vak en uniek onder andere, ik ben dankbaar en wil dat jullie allemaal meedoen aan zijn goede werken. Neem contact met hem op via whatsapp: +12166263236
  E-mail: carlose78910@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben zo blij met het investeren met TD Ameritrade .. Hij heeft echt geholpen nadat ik mijn baan kwijt was. Ik begon met investeren voor slechts $ 200 en nu verdien ik wekelijks meer dan $ 2.500. Zo blij dat je contact met hem kunt opnemen via zijn e-mail: tdameritrade077@gmail.com
  Via whatsapp: (+12166263236)

  BeantwoordenVerwijderen

trailer "Een Onbarmhartig Pad"