maandag 1 maart 2010

No8Do

Wij waren een paar dagen in Andalusië, om een beginnetje te maken met een flinke klus: het laten verdwijnen van het geld van de Turingprijs. Wij hebben genoten, laat dat voorop staan, en we hebben er een paar dingen opgestoken. Ten eerste:

De mooiste toren van de hele wereld staat in Sevilla en heet La Giralda.

La Giralda is een van oorsprong Moorse minaret, waar de Spanjaarden na de Reconquista een Renaissance-verdieping op hebben gebouwd. Dat is reisgidsentaal, ik zie u nu al uit elkaar vallen van verveling, maar wacht! Stoer, strak, en toch oneindig elegant, rijk versierd zonder pompeus en opzichtig te zijn, hemel hoe zeg je zoiets, waarmee moet je La Giralda vergelijken? Het is net alsof zij door mensen is gemaakt noch bedacht, maar dat zij er altijd al was, als de sterrenhemel.

Ik weet niet wat er in mij gevaren is, normaal loop ik niet zo te dwepen. Heeft u wel eens gehad dat de tranen in uw ogen sprongen bij het zien van een gebouw? In Andalusië is het mij een aantal malen overkomen.

De toren draagt het motto van de stad Sevilla: NO8DO. De ‘8’ staat voor een streng wol, in het Spaans ‘madeja’. “No m’ha dejado” betekent “zij heeft mij niet verlaten”. Het is een uitspraak van Alfonso X, koning van Castilië. De man was een dichter, dat zie je zo. Dichters mogen denken dat een pen scherper is dan een zwaard, een koning weet wel beter. Hij lag overhoop met zijn zoon Sancho, die het bestond om gedurende de Reconquista de Spaanse nobelen tegen zijn vader op te zetten en zodoende een burgeroorlog te ontketenen. Alleen de stad Sevilla bleef Alfonse ‘de Wijze’ trouw: zij heeft mij niet verlaten. NO8DO, ultieme sms’taal uit de 13e eeuw! Nu prijkt het motto op alle trams, rioolputten en andere gemeentevoorzieningen.

Sevilla barst van de poëzie, en over al die verzen waakt La Giralda, het mooiste vers van allemaal.

3 opmerkingen:

 1. Je stukkie leest inderdaad voor het grootste deel als een reisgids. Maar de betekenis van No8Do, die is prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. La Giralda is gewoon een heel mooie vrouw en dat er water in je ogen ogen sprong, was dat niet van de storm? Die raasde toch ook door Andalusië? Met Schrikkel eens dat je de betekenis van No8Do prachtig heeft uitgelegd!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eindelijk, de opvolger van dr L. van Egeraat is opgestaan! Een esthetisch bewogen reisgids vol persoonlijk sentiment. Kippevelmomentjes bij de vleet. Daar ligt een groot terrein voor je braak.
  Afgaande op Wikipedia was die Sancho een geborneerd mannetje met een knap lastig oedipuscomplexje, waarmee hij over lijken ging en de onnozele helft van het mensdom tegen elkaar opzette. Foei!
  Die Giralda is aardig, maar heb je onze eigen Olle Grieze in Groningen Stad al eens goed bekeken? Minder oud maar net zo doorleefd. Die was er steeds op de momenten dat hij het meest nodig was: bij enkele major life events (waaronder diens geboorte) van ..
  Aik

  BeantwoordenVerwijderen

trailer "Een Onbarmhartig Pad"