vrijdag 23 april 2010

Amsterdamse Boekennacht en Andere Successen

Ik denk dat ik precies weet waar ik over moet schrijven. Het moet een fijn aangesneden stukje worden over Succes, maar pas op, dat woord mag natuurlijk geen enkele keer gebruikt worden, ernstige beginnersfout. Wist u dat Othello het woord ‘jaloezie’ niet één keer in de mond neemt? Enfin, de schrijver moet de indruk wekken volledige controle te hebben over de gebeurtenissen, maar ook weer niet als een stuk bordkarton overkomen. Hij is de etaleur van zijn blog, de enige plaats waar hij maakbaar is. Ik moet dus schrijven over interviews, krantenartikelen, optredens. Maar ik kan het niet.

Ik wil hele andere dingen vertellen. Ik wil vertellen wat het mij vandaag kost om een volstrekt chaotisch kinderpartijtje tot een goed einde (i.e. geen zwaargewonden) te brengen, om vervolgens in een jasje te schieten en naar Amsterdam af te reizen voor een voordracht op het Spui van twee minuten, waarin dat verwenste gedicht nog eenmaal ten tonele gevoerd moet worden. Ik wil vertellen dat ik mijzelf heb opgelegd dat kreng eindelijk eens uit het hoofd te ‘doen’ maar dat ik van de weeromstuit de derde strofe vergeet. Goddank heb ik de eerste regel van iedere strofe nog even gauw op de achterkant van een kassabon geklad, zodat ik mij eruit red, maar ik zie het heus wel: de bloeddorst in de ogen van de verliezers van de Turingprijs. Het Lieverdje heeft ballonnen aan zijn ledematen hangen, ik heb stoeptegels aan de mijne. Maar ik hef mijn handen en ik toon het volk mijn boek. Ik lees er een paar zinnen uit. Dat gaat goed, maar ik weet niet of het poëtisch genoeg is. Een man of dertig staat er, waarvan twintig dichters. Ik ben winnaar-af (het geld is trouwens ook al op), ik drink een glas met collega’s van Contact, ik slenter terug en constateer dat ik niet op mijn rug lig bij de AKO op het station. Twee andere debutanten wel. Ik ben niet jaloers en neem dat woord ook zeker niet in de mond. Dat kassabonnetje zit nog in mijn broekzak, met mijn duim en wijsvinger rol ik er een klein kogeltje van, steeds kleiner wordt het, ik ga ermee door tot er niets van overblijft dan een paar Higgs-deeltjes.

Ach, bij de fietsenstalling kom ik een oud-leerling tegen. Leuke jongen. Katwijker. Nuchterder worden ze niet gemaakt. Sterker nog, ze worden er gekaakt en in het zuur gelegd. “Ik heb je boek” zegt hij, “maar ik heb het nog niet uit hoor, ik ben halverwege.” Ik was halverwege met verdwijnen, wil ik zeggen, maar nu houd ik daar toch maar mee op. Er zijn redenen. Bijgevoegde foto bijvoorbeeld.

14 opmerkingen:

 1. Die foto is briljant!
  Heb gisteren nog erg aan je moeten denken ivm die boekennacht. Precies wat je hier beschrijft: dan sta je daar te 'zijn' en mag iedereen wat vinden.
  Wacht maar tot je mag voorlezen in bibliotheken en bij leesclubs. Dat is wel leuk! Dan gaat het echt over je boek!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als het goed is lig je binnenkort in Barendrecht en Maarssen op je rug! Weliswaar heel allenig, maar als er 1 schaap (van Cynthia?) over de dam is volgt de (vee)stapel vanzelf...:-)
  (Alhoewel, een schaap op zijn rug is ook niet alles) Schrijvers en dichters, muzikanten en theatermakers, het blijft een raar volk als het bij elkaar komt...

  'Colutsie'

  BeantwoordenVerwijderen
 3. TRouw was kort maar positief krachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Helaas hoorde ik op het Spui wel Jan Kal e.v.a. maar miste jou. Voortaan tijdig aankondigen,man.
  De Oegstgeester boekhandels hebben jou noch op de zij, noch op de rug.
  Maar ik blijf iedere dag zeuren.(gn)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bij Waanders kon ik je eerst niet vinden. De dromerige infodame gloeide niet op toen ik
  Gewapende Man, Van der Werf en Bromfiets over de toonbank riep.
  -We hebben het wel zie ik, zei ze.
  Je lag op het hoekje van de vierde tafel.
  -Als de tekenen niet bedriegen, gaat ie het maken, leg hem maar vooraan, zei ik.
  -Negentienvijfenennegentigisheteenkadootje?
  -Ik zei toch dat er een brommer op stond, kijk maar: een Zundapp.
  -Andersom, siste ze tegen mijn hand die de pas doorhaalde.

  Net uit. Man, wat een knap boek. Vaart, geest en geestigheid. Prima. Heerlijk vlot te lezen. Meesterlijke dosering van vlotte en ongeforceerde beelden. Fraai opgebouwde polyfone spanningsbogen.

  Aan het Zwin vonden wij vroeger fossiele tanden van oerhaaien. Toepasselijk als versteende roofzucht.

  Als je al in de stemming bent voor negatieve, maar natuurijk opbouwend bedoelde kritiek:
  Ik had wel behoefte de personages beter te leren kennen. Het zal een dilemma zijn tussen vaart en diepgang, maar voor mij is het een lekker filmscript waar de acteurs nog eigenaardigheden aan moeten toevoegen.
  Ik voorzie dan ook een verfilming.

  Geniet van het succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @gn: Wat! Niet op de rug in Oegstgeest? Als ze willen dat iedereen naar Kooyker loopt moeten ze zo doorgaan. Waarschuwen die lui. Nepkruideniers. Sinds Wolkers niks geleerd.
  @Aik: bedankt voor de aankoop en een prettige dag!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In Haarlem lig je er netjes bij, heb ik dit weekend geconstateerd.
  Ik heb vorige week op station Amersfoort zeer opzichtig in een volle vertrekhal zitten lezen (en regelmatig gegrinnikt) dus dat moet helpen)!
  En bedenk: je 'bestaat' voor de gemiddelde lezer pas ruim een week!

  Driallo!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ha mooi. Meer plaatsen waar ik opgebaard lig? Laat het me weten lezers.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Je ligt nu pontificaal in de ETALAGE (!) van de Rijnlandse Boekhandel. Gerechtigheid. Nu die andere nog.(gn)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ja, je ligt opgebaard op mijn nachtkastje, maar dat zal wel niet meetellen...:)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Mooi werk gn!
  Majanne, hangt er vanaf wie er allemaal jouw slaapkamer frequenteren ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hopelijk niet teveel bij MAjanne, want dan kopen ze het boek niet zelf :P En dat is het doel toch uiteindelijk ;)

  Hier was het snel uit en heb genoten! Toppertje en zeker te weten dat ie aangeraden wordt bij familie en vrienden...

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hoop niet dat je met 'Andere Successen' die twee rugliggende debutanten bij de AKO bedoelt. Beter één boek in de kast dan duizend in de retourzending. Overigens heeft mijn echtgenote me ontwapend; ik was vast van plan jouw leestrein weer op de rails te zetten, afgelopen weekend, maar ze was me voor. Ondertussen: heb je misschien wat klikbare links naar de muzikale verwijzingen uit je boek?

  BeantwoordenVerwijderen

trailer "Een Onbarmhartig Pad"