vrijdag 16 april 2010

Asvrijdag

Dit is de dag waar je al die tijd op hebt gewacht, de dag dat je kan terugkijken op die andere dag, die waar het eigenlijk om ging. Eindelijk, de Gewapende Man is ten strijde getrokken. Hieronder een paar hoogtepuntjes van een avond die precies goed was.

Emma die de hele tijd haar hoofd schudt als papa een hoofdstuk voordraagt: “helemaal niet waar!”

Twee leerlingen uit 6 vwo die “nog even naar de pinautomaat moeten” omdat ze anders geen geld hebben voor een boek (ik had mijn auteursexemplaren wel willen geven, maar die heb ik nog niet binnen)

Mijn moeder die stiekem staat te glunderen op de achtergrond. Dit viel niet mij, maar een mede-auteur op, wat weer bewijst hoe opmerkzaam schrijvers zijn.

Dat ik veertien soorten retro-behang heb geteld in De Nieuwe Anita, wat opnieuw bewijst hoe opmerkzaam schrijvers zijn. Alleen letten ze niet allemaal op hetzelfde.

Dat er familie uit Zeeland en vrienden uit Leeuwarden komen – om je vervolgens met zo’n goedgeplaatste zeikopmerking uit te schakelen (“zo, 15 euri, is het boek nu al in de ramsj?”)

Een opmerking van mijn nichtje (12) op een wenskaart “ik weet niet of het Francine Oomen overtreft, maar ik zal het over een jaartje of vijf eens proberen”

Zeventig boeken signeren in een half uur, terwijl ik niet weet hoe zoiets moet.

Een Beatles-fan die blij is omdat wij I’ll be back speelden.

Een fles Chateau l’homme armé, appellation de Zündapp

Een kind van enkele maanden oud dat meeklapt bij Help!

Oud-leerlingen die ineens voor je neus staan.

Enz. enz.

Onvergeeflijk is het dat ik de kronkelwoordenwedstrijd ter plekke ben vergeten. Terwijl ik alles tot in de puntjes voorbereid had. Alle kronkelwoorden stonden netjes met dikke stift op 14 voetbalplaatjes van Albert Heijn geschreven, let wel: op de plakkende achterzijde. Die ellendige plaatjes teisteren al maanden mijn huis, en als ze eenmaal plakken zegen ze ‘fuck the police en alle chemische stickerverwijderaars, ik blijf hier voor altijd zitten’. Het idee was dat Emma een van de plaatjes zou lospulken, en daarmee de winnaar onthullen. U zal mij op mijn woord moeten geloven als ik zeg dat ik exact die procedure zojuist hier in mijn huiskamer heb uitgevoerd. En de winnaar is:

DERVA!

Dat kan niet mooier: wie het boek leest kan aan het meest voor de hand liggende anagram van dit kronkelwoord weer een betekenis toekennen. Gefeliciteerd Heldinne!

Wat heerlijk dat jullie (ja, jullie daar) er allemaal waren.

De eerste die het boek uit heeft is Cees van Damme, in een uiterst scherpe tijd van 4:16

9 opmerkingen:

 1. Nou ja die tijd... Het was gisteren half 12. Wel zonder eten of drinken. Nota bene als kruideniersdochter vanuit een winkel met vrijwel lege schappen: Meesterlijk Gerwin!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. WAT??? Auteursexemplaren niet binnen? Dus ik zit hier nu met een gesigneerd cadeau-exemplaar ('Voor Han') waarvan ik beleefdheidshalve de rug niet mag knakken, terwijl ik van Steven over de mail hoor dat hij in het andere cadeau-exemplaar ('voor Steven') begonnen is en het goed vindt en zelf kan ik nog helemaal niks vanwege een niet verschijnend auteursexemplaar???
  U is een bruut, meneer Gerwin.
  En dat na alles wat we samen hebben doorgemaakt ;-)

  "Stomogo" en dat is het!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind het erg voor je Lili, maar het kan altijd erger: ik moet vanmiddag signeren in Elburg (volgens Wikipedia mijn geboorteplaats), en er zijn nog geen boeken gearriveerd...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geloof me, dat is standaard. Dit verhaal hoor ik van bijna iedere schrijver die ik tot nu toe ontmoet heb. Het komt goed!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je weet wat ze zeggen over dat soort problemen (ik zit in de Televisiewereld dus waarschijnlijk ander antwoord als uit de Literatuurwereld) 'Komt wel goed, schatje!' (rechten ontleend van Roosvicee).
  Gaaf hoor die avond, vond het een hele happening en fijn om er bij te zijn. Ik had gisteren een hele belangrijke dag ... Dacht volg je voorbeeld maar en ga die dromen achterna. Lijkt erop dat het nog gaat lukken ook :O. Dus bij voorbaat dank en vandaag staat de Gewapende Man op het programma.

  Groetjes Lisette

  BeantwoordenVerwijderen
 6. AsVrijdag, laat ze dat in IJsland maar niet horen:)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nou nou 4:16, die Cees zeg. Dat haalt toch alle lol uit het lezen? Dat obsessief snellezen van boeken, die drang om de eerste te zijn, heb ik zelf nooit zo begrepen. Als ik heel eerlijk ben moet ik bekennen dat ik nog niet ben begonnen in mijn (gesigneerde) exemplaar, eerst maar mijn huidige leesboek uitlezen (welke ik wel heb geprobeerd voor de 15e uit te lezen, maar helaas niet gelukt is).

  Ik ben blij dat je ook een leuke avond heb gehad, I certainly enjoyed myself. Nog even over dat kind van enkele maanden die meeklapte, het was volgens mij nog in de maat ook! Ik stond versteld.

  Het moet vast een hele opgave zijn geweest om on the spot nog iets leuks te bedenken om in al die boeken voor vrienden en familie te schrijven...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De trein terug deed er 1.50 over...de eerste vier hoofdstukken dus op mijn gemak gelezen (heeel herkenbaar Friso). Vanavond verder.

  Kwam er achter dat ik voor mijn morgen jarige nicht die nb. in een boekhandel werkt natuurlijk een gesigneerd exemplaar had moeten kopen, gemiste kans...maar ik zal morgen flink op haar inpraten dat ze je uit moet nodigen voor een signeersessie in Maarssen. Hier in Barendrecht hoop ik ook nog enige invloed uit te oefenen op de inkoop (en wellicht ook verkoop)aantallen :-) Bij de V&D lag je overigens nog niet. (It's a shame)

  Vond het een geweldige en inspirerende avond.
  Moeten we vaker doen :-)
  Lili will be the next!

  Complimenten ook aan de New Beetles, integere muzikanten die verdomd goed weten wat muziek maken inhoudt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. UIT! In de scherpe tijd van vier dagen en -pakweg- 16 uur..
  Jammer,veel te snel natuurlijk, als een pak koekjes wat je achterelkaar hebt leeggegeten, met de minuut gratis winkelen als hoogtepunt!

  BeantwoordenVerwijderen

trailer "Een Onbarmhartig Pad"