donderdag 18 april 2013

Arnon Grunberg, VIP in Skybox (Column Trouw 17 april)


Arnon Grunberg wordt ambassadeur voor het vmbo. Het stond in de krant.
Het klonk mij vreemd in de oren, zoiets als ‘Arnon Grunberg wordt de nieuwe trainer van Roda JC,’ wat ik ondanks de rare klank ook best zou kunnen geloven. Grunberg lichtte toe waarom hij het ambassadeurschap had aangenomen: ‘een samenleving waarin alleen degenen die een gymnasiumdiploma hebben als geslaagd gelden is een ontwrichte samenleving.’

Ik kon mij daar in vinden, ik vond het zelfs treffend, ook al krijg ik altijd een onbehaaglijk gevoel wanneer Arnon Grunberg spreekt van ‘de samenleving’. Hij maakt er immers zelf al jaren geen deel meer van uit. Ooit schreef hij een ironisch stukje over het vmbo, waarna hij op uitnodiging van een school in Schagen een les bloemschikken volgde. ‘U begrijpt dat ik daardoor een heel ander beeld van het vmbo heb gekregen.’ 

Bij Grunberg, heb ik het idee, moet je de ironie laag voor laag afpellen, als bij een ui, tot je begint te vrezen dat er geen kern is.

Op de vraag wat hij nu precies ging doen als ambassadeur gaf hij niet direct blijk van ambitie: ‘in principe hoeft een ambassadeur niets te doen.’ Maar hij had wel plannen, hij zou misschien, als het uitkwam, lessen bezoeken.

Ik heb één jaar gewerkt op een vmbo-school, het was mijn eerste jaar als leraar. Na dat jaar vond ik dat vmbo-docenten een hoger salaris moesten krijgen. Dat vind ik nu nog steeds. Het was een Haagse school met extreem moeilijke leerlingen. Ze walsten over me heen. Ze gooiden met een basketbal door de klas, ik riep machteloos: ‘Hier die bal!’ Een jongen verscheen ineens voor het raam. Hij heette Roy, ik zal zijn naam nimmer vergeten. Roy’s kop stak uit een struik, en hij hield een keyboard vast. Hij zwaaide ermee, alsof hij het ding gewonnen had. Tijdens mijn les. Ik was geen ambassadeur, helaas, ik was de leraar. Ik was verantwoordelijk. Als Grunberg in die les gezeten had, dan was ik nu een romanpersonage, zo’n stakker met wie het slecht afloopt.

Misschien gaat Grunberg echt lessen bezoeken, dat zou ik sympathiek vinden. Maar ook al volgt hij honderd lessen, hij blijft een vip in een skybox. Hij zal de vmbo’ers bekijken alsof het grapjes van God zijn, interessante grapjes die hij niet goed snapt. De leerlingen zullen tegen Arnon opkijken, want hij is beroemd, en hij is vroeger van school gestuurd. Als hij lef heeft, en het ambassadeurschap hem ernst is, dan gaat hij een maand lang op het vmbo Nederlands geven. Ik beloof dat ik zo nu en dan mijn kop uit de struiken zal steken om te zien of het een beetje gaat. Deal, Arnon?

5 opmerkingen:

  1. Complimenten met je ontzettend leuke verhalen in Trouw. Ze zijn raak en grappig. Ik lag in een deuk om die jongen uit je klas die zonder geveinsde desinteresse volledig uit zijn dak ging in het vliegtuig en hier die rake analyse over Grunberg. Met de metafoor van de uienschillen zonder kern verwoord je precies mijn onbegrip voor de nationale bewondering van deze schrijver.

    Heel erg leuk, ik ben nieuwsgierig wat je nog meer hebt geschreven en gaat schrijven. Ook ben ik blij dat er in Nederland zulke betrokken, aardige en scherpe mensen zoals jij voor de klas staan.


    groetjes,

    Wendy Schouten, moeder van 4 en publicist
    www.eigenkracht.blogspot.com

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor het fijne compliment Wendy. Ik was nieuwsgierig naar je blog, en las zo-even je stuk over 'excellentie' en 'plusklassen'. Ben het zeer met je eens. Zal hier nog vaak mijn pijlen op richten.
    Groet, Gerwin
    PS leuk volk, die vier van jou. Dat Mozart T-shirt! Waar te verkrijgen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Beste Gerwin van der Werf,
    Dhr. Grunberg had uw stukje gelezen en geeft graag een maandje les op het vmbo als u zijn bevoegdheid en een school voor hem regelt.
    Hartelijke groet,
    Johannes van der Sluis
    PS uw mailadres werkte niet, dus daarom geef ik het hier maar door.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste heer Van der Sluis. Een school is natuurlijk gemakkelijk warm te krijgen, maar een bevoegdheid, die is (gelukkig) nog niet verkrijgbaar zoals een rijbewijs in een bananenrepubliek. Maar wie weet of een gastdocentschap tot de mogelijkheden behoort.
    gerwin.vanderwerf@online.nl
    Contact via dagblad Trouw is ook mogelijk

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ai, dat heb ik even gemist. Aan de persoon van Arnon Grunberg ga ik geen twijfels verbinden, want ik ken de beste man niet, maar wat ik me wel afvraag is hoe een schrijver van bestsellers in relatie tot het vmbo staat? Het beeld dat ik heb van het vmbo is niet dat daar een stel literatuurfanaten rondloopt, om het zo maar cru te stellen. Allicht dat mijn beeld niet klopt, aangezien ik zelf athenaeum heb gedaan, maar dan nog. Zoals ik het zie is aansluiting op de doelgroep toch belangrijk bij het kiezen van een ambassadeur.

    BeantwoordenVerwijderen

trailer "Een Onbarmhartig Pad"